Ultralang hardlopen - Theo Grent

De titel klinkt als ‘een leven lang leren’ en dat gun ik iedereen! Hardlopen is een zeer blessuregevoelige sport. Je hebt veel tijd en doorzettingsvermogen nodig om je afstanden zorgvuldig op én uit te bouwen. Als je dat goed doet, en daar geeft Theo Grent een aantal adviezen voor, dan is het mogelijk om ook op latere leeftijd langere afstanden te blijven lopen.

Als je eenmaal zoals ik, een aantal marathons hebt gelopen, wil je meer.. ‘Voor sommige mensen zijn marathons te gemakkelijk geworden’. Ik was er voor mezelf nog niet uit of dat betekent dezelfde afstand sneller lopen of langere afstanden gaan afleggen, zoals 50 kilometer of meer. Schema’s voor deze afstanden en ook informatie over eten en drinken onderweg lees je niet in de bekende hardloopbladen.

Daar hebben we nu dan het boek van Theo Grent voor Ultralang hardlopen voor. Het biedt informatie voor zowel de beginnende ultraloper als de meer ervaren loper. Ik moet bekennen dat dit een van de eerste boeken is die ik niet meteen achter elkaar heb uitgelezen. En dat ligt niet aan het feit dat dit een naslagwerk is. Het boek is voor mij als een doosje vol bonbons; je eet niet in één keer het hele doosje leeg maar je kiest er zorgvuldig een uit en proeft die met aandacht. Daarna legde ik het doosje weg en bij een volgend passend moment trakteerde ik mezelf op een andere bonbon, lees een nieuw hoofdstuk!

Ik heb genoten van het boek. Het geeft me inspiratie tijdens mijn eigen lange duurlopen en diende als tegenstem in mijn hoofd die zich af vroeg wat ik in hemelsnaam op dit moment van de dag aan het doen was en wie me daartoe had gedwongen. Ook gaf het tegengif aan de echo die zei: ‘Het is zeker nog heel erg ver; je bent vast al erg moe en je hebt ook geen zin meer, hoe lang duurt het voor ik weer thuis ben? ‘

Lange afstandslopen leert me niet alleen veel over mezelf tijdens het hardlopen maar brengt me ook veel in mijn persoonlijke ontwikkeling in mijn dagelijks werk als interim bestuurder in de zorg. Het is niet de medaille bij de finish die lonkt maar een overwinning op jezelf als je na een loop van 60 kilometer (rondje groot Amsterdam) glimlachend over de finish komt.

Theo dank je wel!