Filter boekrecensies op:
ALLES | GOVERNANCE | ADVIES | ONDERZOEK | COACHING 

Ik schrijf al geruime tijd boekrecensies voor Managementboek over de thema’s governance, advies, onderzoek en coaching, met hier en daar een uitstapje naar een boek met een interessante titel zoals bijvoorbeeld ‘Hoe organiseer je het feest dat niemand wil missen‘. Het betreft niet alleen boeken die gaan over zorg en welzijn, maar zij beslaan de gehele breedte van deze vakgebieden zelf. Dat doe ik enerzijds om op de hoogte te blijven van alle actuele ontwikkelingen op mijn vakgebied en deze te delen met mijn collega’s; anderzijds helpt het schrijven van recensies mij de boeken ook op een andere manier te lezen namelijk voor potentieel geïnteresseerden. Sommige boeken kan ik op mijn beurt gebruiken in mijn adviespraktijk in het kader van governance en/of coaching.

Inspirerend spreken - Filip Muyllaert

Wat zijn de ingrediënten en kwaliteiten van een inspirerend spreker? Ik las ‘Inspirerend spreken als leider’ van Filip Muyllaert. Hij biedt antwoorden, en vijf strategieën.

Lees meer

Blijf dicht bij jezelf - Bert den Boer

Ik was laatst bij een try-out van cabaretier Patrick Nederkoorn en die sprak de magische woorden: ‘Als iedereen aan zichzelf denkt wordt niemand vergeten’. Ze schoten mij te binnen toen ik ‘Blijf dicht bij jezelf’ van Bert den Boer las.

Lees meer

Goed zoals je bent - Frederike Mewe

Ramses Shaffy zong ooit het prachtige liedje met de titel ‘Wees niet zo streng voor jezelf’. Frederike Mewe sluit daar mooi op aan met haar boek ‘Goed zoals je bent’.

Lees meer

Wat ik eerder had willen weten - Marian Mudder

Ik vroeg eens rond in mijn omgeving: Wat had jij eerder willen weten? En de reacties op deze vraag waren gemengd. De een zei ‘helemaal niks want dan is de verrassing eraf’; een ander gaf aan ‘alles tevoren te willen weten want dan kan ik daarop anticiperen’.

Lees meer

Krachtige zelfcompassie - Kristin Neff

Wanneer houd je je mond en wanneer vind je een onderwerp belangrijk genoeg om je mond open te doen, met als mogelijk risico dat collega’s je niet (meer) aardig vinden? Hoeveel is ‘de lieve vrede’ je waard? En hoe ver ga je erin? Wat mag het kosten?

Lees meer

Zelf een podcast maken - Eva Moeraert

Zo’n tien jaar gelden werd de eerste podcast gemaakt. Daarna verdween het weer een beetje naar de achtergrond. In coronatijd kwam de behoefte aan podcasts echter opnieuw op. Iedere zichzelf respecterende journalist ging ook podcasts maken en elke krant heeft inmiddels ook zijn eigen podcast.

Lees meer

Het mooiste uit de put halen - Jesse Jacobs

Hoe komt het dat sommige mensen dansend door het leven gaan en de indruk wekken dat alles hen komt aangewaaid en het glas halfvol is, terwijl bij andere mensen die hetzelfde meemaken het glas halfleeg is? ‘Het mooiste uit de put halen’ geeft antwoord op deze en andere vragen.

Lees meer

Niet weer een onderzoek - Magdeleen Sturm

Als (wetenschappelijk) onderzoeker vind ik het natuurlijk niet leuk om een boek met een titel als ‘Niet weer een onderzoek’ onder ogen te krijgen. Maar de subtitel ‘Onderzoek met impact in het publieke domein’ maakte voor mij veel goed: iedere onderzoeker wil immers impact genereren met haar onderzoek. En dat geldt dus ook voor mij.

Lees meer

Waar ben jij eigenlijk van - Kiki Verbeek

‘Waar ben jij eigenlijk van?’ is een heerlijk overzichtelijk boek waarin één vraag centraal staat én beantwoord wordt: Hoe vind je een vorm voor je inhoud?

Lees meer