Boek recensie ‘Help, ik zoek mijn passie’

,
Ik zoek mijn passie - Els Ackerman

Els Ackerman maakt korte metten met 30 mythes over werk en loopbaan in ‘Ik zoek mijn passie’. De eerste druk dateert van 2010. Een aantal verhalen, vragen en columns is eerder gepubliceerd op de website van Intermediair. Helaas is het boek wat verouderd en niet erg vernieuwend.

‘Ik zoek mijn passie’ is opgedeeld in vier delen:

  1. Kijk op werk
  2. Solliciteren en wat daarmee samenhangt
  3. Op zoek naar geluk
  4. Hoe ga je verder

In het eerste deel staat ‘Kijk op werk’ centraal. Waarom moet werk leuk zijn? Je kunt het toch ook beschouwen als een middel om je geld te verdienen? De auteur maakt als coach regelmatig mee dat haar cliënten een prachtige baan hebben en toch niet gelukkig zijn in hun werk. Hiermee beschrijft ze de eerste mythe namelijk ‘Je moet werken vanuit je passie’. ‘Een pond veren vliegt niet als er geen vogel in zit’ is een gevleugelde uitspraak van Ackerman in dit kader. Ook al is je baan nog zo leuk, als je er niet gelukkig in bent, krijg je er ook geen energie van.

Het tweede deel gaat Ackerman nader in op ‘Solliciteren en alles wat er mee samenhangt’. Zo bespreekt ze onder meer wat te doen met een gat in je cv en met de mythe dat je ‘bij de overheid altijd goed zit’. De auteur is zelf ook een tijd bij de overheid werkzaam geweest en ontkracht deze mythe dan ook vanuit haar eigen ervaring. ‘Als je maar weet wat je wilt, kun je dat altijd bereiken’: zoals je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, zo geldt dat ook voor de maakbaarheid van je eigen carrière. Als je weet wat je wilt, kun je dat bereiken. Dit is mythe 25 en hiermee begint deel III van dit boek.

In deel 4 geeft Ackerman aan ‘Hoe nu verder’ en wat je dan niet moet doen. Dat is geen mythe! Uit het boek kun je verschillende conclusies trekken: werken is niet altijd leuk maar soms wel en solliciteren blijft een gokspel. Helaas zijn dit open deuren.

Het boek doet hier en daar verouderd aan; het is degelijk en helder geschreven en een tikje ouderwets. Op de leeslijst staan geen boeken van na 2010 (toen de eerste druk verscheen), dat is jammer. Ook wat betreft de vormgeving is het geen mooi, aansprekend boek geworden. In het boek herhaalt de auteur zichzelf regelmatig door eerst iets van haar ervaring over de desbetreffende mythe te delen en dan in vraag-antwoordvorm hetzelfde te vertellen. Een voorbeeld daarvan tref je bijvoorbeeld aan bij mythe 26 ‘Een wereldreis maken lost alle loopbaanproblemen op.’ Er zit hierdoor weinig vaart in het boek.

Ik kan me wel voorstellen dat je als twintiger in je eerste baan veel aan dit boek hebt. Immers, je verwachtingen zijn hooggespannen… Ook als je aan je volgende stap in je carrière toe bent of piekert over je werk-privé-balans, geeft Ackerman aardige tips. Heel erg vernieuwend is het daarentegen niet wat ze schrijft. Ook de nieuwe media komen er bekaaid vanaf; online coaching komt er niet in voor. Voor mensen die wat verder in hun carrière zijn, heeft dit boek niet veel te bieden of het moeten de voorbeelden en de leestips zijn.