Boek recensie ‘E-coachen met passie’
/ Dit boek is niet meer verkrijgbaar via managementboek //
Heb jij geen coach of adviseur? Dan ben je er vast een! Werk je nog steeds face to face of ook op afstand digitaal? In navolging van de e-health toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg waarbij contact en behandeling ook elektronisch plaatsvinden, vindt nu ook e-coaching zijn weg naar ons als coaches en coachees. En nu is er een boek dat handvatten biedt: E-coachen met PASSIE.
Joke van der Ven startte als ondernemer het online-concept briefopbestelling.nl. Allerlei soorten brieven,van sollicitatiebrief tot liefdesbrief, konden online worden besteld en werden op maat gemaakt. In navolging hiervan richtte Joke in 2005 Outplacement via internet op. En nu dan e-coaching; het online coachen van mensen.
In kort bestek en in helder Nederlands neemt Van der Ven je mee in de wereld van het online coachen (e-coachen). De voors- en tegens worden helder uiteengezet in het eerste hoofdstuk. Vervolgens schetst ze in hoofdstuk 2 de essentie van online-coachen: namelijk het geven van feedback. En dat geldt niet alleen voor de coach naar de coachee toe maar ook omgekeerd, zo geeft ze duidelijk aan in hoofdstuk 3. Er zijn vele verschillende manieren waarop je feedback kunt geven aan coach en/of aan coachee beschrijft ze in hoofdstuk 4.
Het model waar Van der Ven voor gekozen heeft voor het online coachen heeft ze de naam Passie gegeven; ‘namelijk zonder passie, compassie, mededogen en empathie voor je cliënt, kun je, naast je professionele bagage, je cliënt niet bieden wat hij nodig heeft.’ De letters van het woord PASSIE staan voor de zes woorden van het professionele kader waarbinnen het e-coachen zich afspeelt. P positief benoemen; A analyseren; S stimuleren; S structureren; I inzicht geven in de situatie; E emoties benoemen en de cirkel is rond bij de letter P omdat je, aldus Joke altijd begint en eindigt met Positief benoemen.
Het boek is overzichtelijk van opzet met hier en daar een plaatje en een tabel. Het is echter onduidelijk of het de bedoeling is de teksten zoals die bij meerdere figuren zijn opgenomen te betrekken in haar verhaal: de letters zijn simpelweg te klein weergegeven waardoor de teksten onleesbaar zijn. Verder is de overgang van hoofdstuk 7 Verschillen traditioneel coachen versus e-coachen naar hoofdstuk 8 Feedbackvoorbeelden niet logisch. Ik zou hoofdstuk 7 meer vooraan in het boek opnemen en de feedbackvoorbeelden laten aansluiten op het hoofdstuk over Feedback (hoofdstuk 4).
Wat het gebruik van haar model aantrekkelijk maakt is de ondersteuning ervan door een elektronisch coach/coachee systeem: ItsmyturnWordl.nl. Als je haar cursus met goed gevolg aflegt en daarmee je e-certificering haalt, krijg je meteen toegang tot het systeem. Ook je coachees krijgen toegang tot het systeem. Dat wordt een mooie bron voor wetenschappelijk onderzoek om aan te tonen dat e-coachen echt werkt! Zo heeft ook e-health en e-therapy haar meerwaarde bewezen.
Elke medewerker is zuinig op zijn/haar tijd. Dat geldt ook voor een efficiënte en effectieve besteding ervan in het kader van je persoonlijke ontwikkeling. E-coaching past hier uitstekend bij. Voor mij persoonlijk is het een waardevolle aanvulling op mijn persoonlijk instrumentarium als coach. Joke je hebt er een cursist bij en met mij hopelijk velen!