Boek recensie: ‘De eekhoorn die in de boom klimt’

,
De eekhoorn die in een boom klimt - Annet Brinkhuis

‘De eekhoorn die in de boom klimt’ is het eerste boek van Annet Brinkhuis. Zij schrijft op basis van haar ervaringen als opleider en coach en als directeur-opleider over roeping en blokkerende emoties bij loopbaankeuzes. Aan de hand van een zestal emoties (patronen) beschrijft Annet hoe deze emoties je loopbaankeuze in de weg kunnen staan. Aan de hand van interviews met clienten beschrijft ze een aantal casussen met daarbij ook de vertaling naar concrete werksituaties en hoe die verlopen aan de hand van de interventies door Annet.

Het boek is zowel voor coaches alsook voor clienten zelf te gebruiken. Dit komt onder andere door de praktische oefeningen die in het boek staan opgenomen. Aan de hand van deze oefeningen wordt gezocht naar en gewerkt aan emoties die blokkerend werken voor mensen in de keuze voor hun roeping cq loopbaankeuze.Het zijn voorbeelden uit de praktijk, zoals die zich dagelijks voordoen in het begeleiden van clienten maar die ook makkelijk te vertalen zijn naar concrete situaties buiten het werk om. De zes besproken emoties zijn:

– Gedresseerd
– Loyaliteit
– Prestatiedrang
– Zorgdrang
– Angst
– Boosheid.

Alle zes de emoties (patronen) worden op dezelfde manier beschreven namelijk allereerst een engels of nederlands citaat; dan een globale beschrijving van het patroon, gevolgd door een karakterisering van het kenmerkend gedrag dat bij dit patroon hoort. Vervolgens een gesprek van de coach met de client, gevolgd door een paar praktijkvoorbeelden, inclusief een aantal oefeningen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met het beschrijven van de blokkade die dit patroon voor de client is en welke vragen de coach dan aan de client kan stellen met daarbij tenslotte een advies van de coach voor de client.

Het is een helder en handzaam boek dat zich gemakkelijk laat lezen. De oefeningen zijn niet ingewikkeld en ook zonder coach kun je er prima mee uit de voeten.
Het boek kan nog aan kracht winnen als duidelijk wordt gemaakt waarom er voor de symboliek van de eekhoorn is gekozen.
Daarnaast wil je als lezer graag weten waarom juist deze zes patronen (emoties) beschreven worden: komen zij het meeste voor? Of zijn zij het gemakkelijkst te ‘behandelen’ in de coaching?
Verder wordt er hier en daar een begrip geïntroduceerd wat niet verder wordt uitgewerkt of toegelicht zoals bijvoorbeeld op pagina 22 het woord ‘zelfconcept’ geintroduceerd wordt Verderop in het boek komen we dit woord ook niet meer tegen.

De termen ‘boosheid’ en ‘woede’ en ‘beledigd’ worden door elkaar gebruikt (zie pagina 78 en verder). Het is dan beter te kiezen voor één term of de verschillende termen wel toe te lichten omdat dit blijkbaar van belang is voor een helder begrip.

In een eventuele volgende versie van dit boek zou ik DSM IV vervangen door DSM V. Dit is immers de meest recente wijze van classificatie.
Ter overdenking
Bestaat De loopbaan wel? In het kader van Een leven lang leren is het belangrijk om zicht te hebben en te houden op je sterke kanten en emotionele blokkades bij het maken van keuzes in je leven. Dat geldt zowel voor je loopbaan alsook voor je persoonlijke leven waar je loopbaan een onderdeel van uitmaakt.

Tenslotte
Het bijzondere van dit boekje is dat je dit zowel voor eigen gebruik kunt inzetten alsmede ook als coach kunt gebruiken in de begeleiding van je clienten. Een aantal praktische oefeningen zijn in het boekje opgenomen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er nog veel meer oefeningen zijn maar de keuze voor deze specifieke opdrachten wordt niet duidelijk uitgelegd.
Als vervolg op dit boek kan ik me voorstellen dat je vanuit het perspectief van de helpende emoties, opgedaan vanuit je vroegste kindertijd, je de roeping en de helpende emoties bij loopbaankeuzes beschrijft. Dat hierbij dan een andere metafoor dan de eekhoorn wordt gebruikt is mijns inziens voor de hand liggend.
Als extraatje heeft Annet achter in haar boek een cadeaubon heeft opgenomen om deel te nemen aan een gratis workshop voor twee personen. In deze workshop laat Annet je met een speelse en praktische oefening zien hoe je in drie stappen zowel je eigen drijfveren en je talenten kunt onderzoeken als die van je clienten.

Ook aan te raden om te lezen: Help ik zoek mijn passie van Els Ackerman