Boek recensie ‘Oneindige organisaties’
You can not judge a book by looking at the title. Ik heb Oneindige Organisaties gekozen omdat de titel mij aansprak. En om eerlijk te zijn meer door het woord duurzaamheid dan het woord winst, Geld maakt tenslotte niet gelukkig, nietwaar?
Het boek is geschreven door Gwen Fontenoy. Zij is van huis uit HR-consultant en werkt als coach en trainer. Haar bedrijf heet Fontenoy consulting. Het doel van haar boek is ‘Organisaties te helpen bij het zoeken naar impliciete dichotomieën en die integreren in hun dagelijkse werking. Op deze manier, kunnen zowel jij alsook je organisatie duurzame groei bereiken.’
Zij doet dit aan de hand van een aantal cases zoals bijvoorbeeld Anja en haar tuin waarin ze de meerwaarde van experts voor mens én organisatie beschrijft. De grotere voorbeelden zoals Coca-Cola neemt ze ook over in haar boek maar laat ze helaas onvertaald.
Naast grote en kleine casuïstiek geeft de auteur in elk hoofdstuk ons ook een aantal oefeningen mee, zoals de welbekende omdenkoefening. En elk hoofdstuk sluit de auteur af met een samenvatting.
Het boek heeft mij helaas geen nieuwe inzichten gebracht. Wel krijg ik bij het lezen af en toe een glimlach om mijn mond omdat een aantal Belgische woorden zoals exploratieboek en vooraleer prachtig klinken.
Het lijkt alsof de auteur te veel hooi op haar vork heeft genomen waardoor het boek als totaal aan kracht verliest. Ook doet ze mijns inziens geen recht aan alle organisaties die óók op bestuursniveau heel hard aan het werk zijn om duurzaamheid een vast onderwerp in hun organisatie te laten zijn in plaats van, zoals de auteur suggereert continue groei en winst na te streven zonder oog te hebben voor duurzaamheid.
Ik ben het ook niet met de auteur eens dat een organisatie continue groei nodig heeft. Wel ben ik van mening dat stilstand achteruitgang betekent maar het blijven veranderen en ontwikkelen zowel als medewerker en als organisatie zelf hoeft geen streven naar meer, groter en meer winst, in te houden.
De stelling You cannot judge by looking at the cover klopt en dat geldt ook voor het afgaan op een mooie titel…