Boek recensie ‘Nooit meer doen alsof’

,
Nooit meer doen alsof - Aukje Nauta

Wat zou je doen als schaamte geen rol speelt? Deze mooie vraag staat op de cover van Nooit meer doen alsof – Denk je schaamte om en maak het je kracht van Aukje Nauta.

Nooit meer doen alsof – Praktisch, onderbouwd en onderhoudend.

Zelf ben ik de schaamte wel voorbij. Met het bereiken van een zekere leeftijd trek je je steeds minder aan van wat andere mensen van je vinden. Je trekt je eigen plan en hoeft niet meer door iedereen aardig gevonden te worden. Toch trok dit boek mijn aandacht, omdat ik het onderwerp in mijn coachingpraktijk tegenkom en ik wel wat verdieping kon gebruiken.

Nooit meer doen alsof is een handleiding om in drie stappen te komen tot een mindset waarin je ‘nooit meer doet alsof’. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat Nauta bovendien zien hoe je van je schaamte je kracht maakt.

Nauta geeft zelf het goede voorbeeld door open en eerlijk én met veel luchtigheid en humor over zichzelf en haar persoonlijke leven te schrijven. Wat me daarin met name opvalt is haar schaamte over haar relatiestatus. Waarom ben ik alleen? Wat is er mis met mij? Ook schrijft ze over haar schaamte over haar ingewikkelde relatiestatus (driehoeksverhouding met getrouwd stel). De eerste stap in Nauta’s methode: erken je schaamte en leer open en eerlijk te zijn over je onzekerheden.

De tweede stap: denk je schaamte om en breng haarscherp in beeld wat je wilt veranderen, zodat je ten slotte als derde stap van schaamte je kracht kunt maken. Daardoor kun je stoppen met doen alsof en de leukste versie van jezelf worden.

Ik noem als voorbeeld, en dat is een onderwerp waar ik zelf ook mee worstel, het spanningsveld tussen afhankelijkheid van anderen en toch ook autonoom willen zijn. Of nog beter, zoals Nauta het formuleert, authentiek. ‘Ik zou gelukkiger zijn in relaties als ik minder schaamte had zodat ik op alles en iedereen zou kunnen afstappen en me nooit meer eenzaam zou voelen.’

Aan de hand van een sociogram brengt Nauta vervolgens inzichtelijk in beeld op wie ze dan precies zou willen afstappen op momenten dat zij zich eenzaam voelt. Omdat ze bang is voor afwijzing inventariseert ze vervolgens aan de hand van de ‘awkward enquête’ hoe familie, vrienden en kennissen tegen haar aankijken, en wat ze met haar zouden willen doen. Haar eigen beeld daarvan hoeft immers niet per se overeen te komen met hoe anderen er tegenaan kijken.

Het invullen van de enquête levert veel hilarische momenten op, en dat zorgt voor de nodige luchtigheid in dit boek. Of ik de opgenomen awkward enquête naar mijn familie en vrienden ga sturen durf ik niet te beloven. Maar ik zou het leuk vinden om hem zelf voor vrienden/vriendinnen en/of familie in te vullen…

Na het lezen van Nooit meer doen alsof heb je geen excuus meer om niet met je schaamte aan de slag te gaan, en om mensen daarmee te helpen in je coachingpraktijk. Het is praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en ook nog onderhoudend.