Boek recensie ‘Klootzakken, hufters en eikels’

, ,
Klootzakken, hufters en eikels - Maxime Rovere

Wat een heerlijke titel vindt u niet? Ik koos ‘Klootzakken, hufters en eikels’ om deze, toch wel provocerende, titel. Immers iedereen krijgt in haar/zijn leven te maken met klootzakken, hufters en of eikels en hun bijbehorend gedrag, dus hoe fijn is het om daar een ‘How to’ handleiding voor bij de hand te hebben?

Klootzakken, hufters en eikels – ‘Heerlijke titel’.


Helaas is Klootzakken, hufters en eikels van Maxime Rovere geen ‘How to’ handleiding, maar een filosofisch boek. Het gaat over hufterig gedrag in ons dagelijks leven; zowel thuis alsook op ons werk. En hoe ons daartoe te verhouden.

FILOSOFIE

Kunnen we een manier vinden om met het ‘canaille’ om te gaan en kunnen we in de filosofie (Maxime Rovere is filosoof) heldere oplossingen vinden? Het begrijpen van dit fenomeen, ik vat voor het gemak klootzakken, hufterigheid en eikelig gedrag samen onder de term hufterigheid, staat in dit boek centraal. Rovere schrijft dat het classificeren van hufters niet de manier is om ze te begrijpen, laat staan om hun gedrag te (laten) veranderen!

Rovere laat in vijftien beknopte hoofdstukken vanuit filosofisch perspectief zijn licht schijnen over het fenomeen hufterigheid. Ieder hoofdstuk eindigt met een spreuk of gezegde. Zo eindigt het hoofdstuk met de titel ‘Hoe je in de netten van hufters verstrikt raakt’ met het gezegde: ‘Het heeft geen zin om hufters de les te lezen. Verander de situatie, niet de mens.’

DRIE CONCLUSIES

Vanuit filosofisch perspectief trekt de auteur drie conclusies over hufterigheid, die ik ook graag met je deel. Die zijn best confronterend vind ik.

  • Je bent altijd iemands hufter (net zo goed als je het niet altijd iedereen naar de zin kan maken);
  • Het aantal soorten hufterigheid is oneindig (stelt dit je gerust?);
  • De belangrijkste hufter zit in jezelf: help wat nu te doen?

En op de vraag wat heb ik nu te doen antwoord ik als volgt:

  • Laat hufters hun verhaal doen;
  • Dring jouw normen en waarden en jouw waarheid niet aan; hen op want dan ben je net zo hufterig bezig als de hufter zelf;
  • Hufters willen gehoord worden (ook jouw eigen innerlijke hufter!

Dat lijkt me een goed voornemen voor het nieuwe jaar.