Boek recensie ‘Hoe overleef ik moeilijke collega’s?’
Achtereenvolgens verschenen Hoe overleef ik moeilijke mensen (2018), Hoe overleef ik mezelf (2019) en nu het Hoe overleef ik moeilijke collega’s (2020). De titels doen denken aan de beroemde serie van Francine Oomen Hoe overleef ik de brugklas, pubertijd, gescheiden ouders etc.
Hoe overleef ik moeilijke collega’s? is het eerste boek dat Jörg Berger en Monika Bylitza samen hebben geschreven. De eerdere boeken zijn van de hand van Berger alleen. Jörg Berger is psycholoog en vrijgevestigd psychotherapeut en Monika Bylitza is communicatietrainer en coach.
In dit boek proberen ze ons handvatten te geven in het omgaan met moeilijke collega’s. Hierbij onderscheiden zij zeven typen moeilijke collega’s, te weten de grensoverschrijders, de praatjesmakers, de energieverslinders, de bullebakken, de negatievelingen, de vermijders en ten slotte de wraakzuchtigen.
Al deze typeringen worden volgens een vast stramien beschreven door achtereenvolgens eerst een aantal situaties te beschrijven op het werk die voor iedereen herkenbaar zijn. Iedereen kent of heeft wel zo’n energieverslindende collega, of erger nog, zo’n leidinggevende!
Na de beschrijving volgt dan wat de auteurs ‘het psychologisch perspectief waarom mensen dit doen’ noemen. Ze zoeken de verklaring in de jeugd van de desbetreffende collega of leidinggevende. Vervolgens geven ze een aantal strategieën weer ‘die gedoemd zijn te mislukken in de omgang met dergelijke types’. Om zo de volgende stap vanuit wat zij coachingsperspectief noemen ons te vertellen wat we wél kunnen doen. Hierbij maken ze onderscheid in aanpakken geschikt voor je collega of voor je leidinggevende.
De zeven types worden zo in heldere bewoordingen getypeerd, met hier en daar een tekening. De does en dont’s in het omgaan met dergelijke collega’s geven ook handvatten om er zelf op je werk niet aan onderdoor te gaan.
De auteurs raken me kwijt als ze God als oplossing aanreiken indien hun adviezen niet werken. Ik ben van mening dat dit boek een dergelijke ‘escape’ helemaal niet nodig heeft. Het biedt tips en tricks, adviezen en inzichten, handvatten, maar geen garantie op succes. En dat vraagt de lezer ook niet van de auteurs.
Wat voor collega/ leidinggevende ben ik eigenlijk zelf eigenlijk? Is een goede vraag om te stellen bij het lezen van dit boek. Want moet diegene die er last van heeft veranderen? Of moet degene die last veroorzaakt hulp zoeken bij zijn/haar gedrag?
En het mooie is dat de auteurs op deze vraag ook al een antwoord hebben; namelijk het boek Hoe overleef ik mezelf?