Boek recensie ‘Eindelijk rust in je hoofd’
Vroeger vonden mensen in de kerk rust en inspiratie. In ‘Eindelijk rust in je hoofd’ van Aart Goedhart en Barbara van der Steen is zondag een reflectiedag geworden. Voor mij is dat een te strak stramien.
Eindelijk rust in je hoofd – Voor mij een te strak stramien.
Eindelijk rust in je hoofd biedt een handleiding om in zes weken tijd aan de hand van meer dan 40 perspectieven en dito aantal (!) oefeningen, gericht op aandacht, te komen tot meer rust in je hoofd. En met meer rust in je hoofd, zo belooft dit boek, heb je meer aandacht voor anderen, voor jezelf en meer regie over je dagen.
Coronatijd
Vooral dat laatste punt ‘meer regie over je dagen’ intrigeert mij, want in deze coronatijd heb ik al lang niet meer de regie over mijn eigen tijd (lees leven). Althans zo ervaar ik dat, want ik hol van het ene overleg; live, digitaal, half live en deels digitaal naar het andere. En elk overleg wordt ingeboekt als ‘haast’, ’spoed’, ‘crisis’ en dan moet je er natuurlijk wel bij zijn! Kortom: ik heb het idee dat ik word geleefd, met meer aandacht voor anderen dan voor mijzelf en daar wil ik verandering in brengen.
6 weken
Helpt dit boek mij bij het realiseren van meer rust voor mijzelf en meer eigen regie over mijn dagen? Aan het aantal oefeningen (40)kan het niet liggen. Wellicht aan het straffe tempo van 6 weken. Ik ervaar dat als druk. Ook het vaste stramien – met elke week een vaste dag – de zogenaamde reflectiedag, hielp mij niet maar riep eerder irritatie op.
Voorbeeld van een oefening
De oefening Allemaal vrienden begint met een beschouwing over vriendschap. De auteurs gaan te rade bij de filosoof Aristoteles en verbinden hieraan een aantal oefeningen. Zij bekijken en beschrijven vriendschap vanuit verschillende perspectieven, zoals vriendschap vanuit genot; vriendschap vanuit nut en goede vriendschap.
Vervolgens krijg je een aantal oefeningen aangeboden die daarop aansluiten. Ik noem er een paar: sta stil bij je huidige contacten en relaties. Wat zie je dan als je door de bril van Aristoteles kijkt? Maak voor jezelf drie lijstjes met namen en kijk welk beeld dat oplevert. Zijn deze lijstjes naar je zin? Wat zou je willen veranderen? En maak vervolgens notities over wat je opvalt bij deze oefening. Wat roept het bij je op? Wil je er iets aan verbinden? Wat betekent dit voor jouw acties? Wie ga je bellen? Wie zoek je wel en wie zoek je wat minder op de komende tijd?
Stortvloed
Door deze stortvloed aan vragen en opmerkingen zie ik door de bomen het bos niet meer en val ik stil. Zo veel vragen; zo veel werk en ik had al zo veel te doen….
Wat mij zou helpen om echt met dit boek en de oefeningen aan de slag te gaan is iets meer hulp en ondersteuning bij het beantwoorden van de vragen. Een uitgewerkt voorbeeld aan de hand van een, al dan niet fictieve casus, zou mij op gang helpen en houden. Hier en daar een tekening voor iets meer luchtigheid miste ik ook wel in dit boek.
Al met al kom ik tot de conclusie dat ik onvoldoende rust had in mijn hoofd om al die oefeningen, 40 dagen lang, in te vullen en te bespreken. Misschien moet je dit boek ter hand nemen vóórdat de onrust in je hoofd te groot is om dit boek ter hand te nemen.