Boek recensie ‘De tijdparadox’

,
De tijdparadox - Philip Zimbardo

// Dit boek is niet meer verkrijgbaar via managementboek //

De tijdparadox. Ontdek wat je relatie met tijd zegt over je persoonlijkheid. Win gisteren terug, geniet van vandaag en wees meester over morgen. Een boek waarin een schat aan wetenschappelijke informatie, feiten, wijsheden en testen wordt tentoongespreid over het thema tijd in al haar facetten. 

Philip Zimbardo is emeritus hoogleraar psychologie aan Stanford University en heeft o.a. gedoceerd aan Yale. Zijn website is www.zimbardo.com en de website van dit boek is www.lucifereffect.com. John Boyd promoveerde in 1999 in de psychologie aan Stanford University waar hij onderzoek deed naar tijdperspectief bij Zimbardo. Als aanvulling op dit boek ontwikkelde Boyd de site www.thetimeparadox.com.

Beide auteurs hebben een grote staat van dienst in de wetenschappelijke wereld van de psychologie. Ze hebben heel veel onderzoekservaring en dat gekoppeld aan praktische ervaring zoals het ontwikkelen van de ZTPI (Zimbardo Time Perspective Inventory) en TFTPI (Transcendental-future Time Perspective Inventory) testen. De auteurs schetsen een prachtig historisch perspectief van het onderwerp ‘tijd’; gelardeerd met een groot aantal illustratieve citaten. De auteurs hebben een uitstekend overzicht over de hedendaagse stand van zaken met betrekking tot dit onderwerp en delen hun literatuursuggesties dan ook ruim met ons als lezers. Zimbardo en Boyd beschrijven de zes meest gangbare tijdperspectieven in de westerse wereld.

Dit doen ze vanuit alle mogelijke invalshoeken: geld, geluk, de beurs, het casino en de politiek om er enkele te noemen. Het spectrum is zo groot, het lijkt wel of het een alles omvattend boek had moeten worden over het thema tijd. Van het verklaren van zelfmoordterroristen tot het leven in den eeuwigheid… Als lezer voel ik me dan verloren en probeer houvast te zoeken bij de inhoudsopgave die overzichtelijk en helder is opgesteld. Naast de wetenschappelijke feiten, historische schetsen en vele citaten staat er ook een aantal testen in. Aardig om als lezer in te vullen en zodoende te weten te komen “welke type ik ben ”.

Zo is mijn score op de TTPI 2,8 maar helaas geven de auteurs geen toelichting bij de uitslagen: jammer voor mij als lezer. Het is geen studieboek, geen naslagwerk, geen ‘do it yourself’ boek. Het boek doet geen recht aan de ervaring en status van de auteurs. Zij verdienen beter!
Ik als lezer heb ik me door het boek ‘heengegeten’ en pak het zo nu en dan op om onderdelen zoals bv tijd en het dragen van een horloge, opnieuw te beleven. Door het ontbreken van zicht op prioriteit raak ik gaandeweg het boek mijn plezier in het lezen kwijt.

Ik wil graag aan de gang met het thema tijd en wat het mij persoonlijk op kan leveren maar vind geen ingang. Hoofdstuk 11 Uw psychologische klok opnieuw instellen is het eerste hoofdstuk waarin de auteurs mij als lezer aan de hand van een inleiding een kader schetsen. Dan kan ik ook van hun hulp gebruik gaan maken om de tijdparadox te omarmen en ervan te profiteren.

En zoals Arie Buvens al in zijn recensie schreef ‘Interessante materie, helaas wat rommelig opgeschreven’. Ik heb het boek aangeschaft als geschenk voor mezelf. “Wat heb ik met tijd en wat heeft tijd met mij?” zijn de vragen die ik mezelf gesteld heb voordat ik het boek begon te lezen. Ik ben veel wijzer geworden maar niet over mezelf voor wat betreft het thema tijd! |

Conclusie: een schat aan wetenschappelijke informatie, die niet goed tot zijn recht komt door ‘het gebabbel, eromheen .