Boek recensie ‘De menselijke maat’

, ,
De menselijke maat - Marie-José Gilsing

Je bent aan de ene kant een mens en je vervult aan de andere kant een functie. Hoe zorg je ervoor dat je als mens én functionaris met elkaar in verbinding blijft? Met andere woorden welke normen en waarden hanteer je privé en vind je ook in je werk belangrijk? Daarover gaat ‘De menselijke maat’.

De menselijke maat – ‘Mens en functie in balans’.

En wat doe je als je je werk bent en je voegt naar de normen en waarden bijvoorbeeld op kantoor, die niet de jouwe zijn? Hoe zorg je ervoor dat je dan weer in verbinding komt en blijft?

De mores

Meester Marie-Jose E. Gilsing is een advocate en werkzaam ‘in een wereld waarin omzet genereren, niet zeuren en je voegen naar de mores van het kantoor waar je werkzaam bent’ het motto luidt. Zij kwam erachter dat ze niet het werk deed wat bij haar paste, dat ze wel probeerde te leven naar haar eigen normen en waarden maar dat ze dit niet deed op haar werk. Kortom ze voelde zich ongelukkig op én in haar werk en daardoor liep het privé ook niet lekker.

Hoe Gilsing uit deze malaise kwam, beschrijft ze in haar boek De menselijke maat. Het boek heeft als ondertitel: ‘In onze harde wereld waarin we elkaar constant de maat nemen is de menselijke maat een belangrijk, zo niet hét belangrijkste onderdeel van onze samenleving.’

Cirkel van empathisch leiderschap

Gilsing introduceert in haar boek de cirkel van empathisch leiderschap. Deze cirkel heeft een Ik en een Ander kant en bestaat uit zeventien stappen die ik hier niet uitgebreid ga noemen.

Gilsing schrijft er zelf het volgende over: ‘Voordat ik met De Ander kan werken, leven en samenzijn moet mijn innerlijke ik op orde zijn. Daarvoor biedt de cirkel van empathisch leiderschap dertien stappen. Door het doorlopen van deze stappen komt je innerlijke Ik op orde. Vervolgens zijn er dan nog vier stappen te gaan om Als mens en als professional goed tot je recht te komen als je De Ander nodig hebt voor totale energie en levensgeluk. Deze stappen zijn: Loyaliteit, vertrouwen, nederigheid en een gezamenlijke missie.’

Accountants en advocaten

Gilsing heeft inmiddels het geluk in privé en in werk gevonden en heeft ervoor gekozen ook andere jonge advocaten te coachen om zowel in verbinding met zichzelf alsook de omgeving te zijn.Ik zie veel parallellen tussen deze advocate en bijvoorbeeld de accountant. Zij kunnen leren van elkaar en elkaar helpen: zo maken we de wereld een beetje mooier en menselijker met elkaar. Ikzelf zal de eerste stap zetten door dit boek onder de aandacht van de accountants te brengen.