Boek recensie ‘De manager als medicijn’
Misschien klinkt het onverwacht maar een manager heeft een toegevoegde waarde voor medewerkers met een burn-out. Zet hem in als medicijn tegen burn-out plaats van het slikken van pillen!
Meestal lees ook ik een boek van voor naar achter uit of soms, als het me minder boeit, ga ik ‘hapsnap’ door het boek heen of lees ik het ‘diagonaal’. Dit is het eerste boek waarin ik bij het laatste hoofdstuk begonnen ben met lezen. En wel met het hoofdstuk ‘Manager hoe gaat het nu eigenlijk met jou? Wat doet werkdruk met jou als manager? En hoe houd jij je staande?’ Ik voelde me meteen aangesproken en gehoord in de problemen waar ik als manager in mijn dagelijks werk voor sta. Steeds meer doen in minder tijd en met minder mensen. Hoe houd je dan alle ballen in de lucht en blijf je zelf ook overeind?
Als je daar als manager immers zelf zicht op hebt dan ben je beter in staat je medewerkers te helpen bij een burn-out. De manager als medicijn is een boek waarin jij als leidinggevende handvatten krijgt om in de praktijk van burn-out als ziekte van je medewerker(s) om te gaan. Zijderveld formuleert het als volgt: ‘Wat moet jij als leidinggevende in de praktijk weten van burn-out als ziekte om er op de beste manier mee om te gaan?’
In 10 hoofdstukken beschrijft Zijderveld de do’s en don’ts in de begeleiding van een medewerker met een burn-out.
Aan de hand van de fasering van de burn-out; diagnose, bezinning, hervatting en voorkomen van terugval neemt hij jou als leidinggevende aan de hand mee in het proces van begeleiding van je medewerker(s) met burn-out. Want het hebben van een burn-out is geen eindpunt, zoals veel medewerkers het zelf wél ervaren, maar een proces, zo geeft de auteur ons mee.
Hier en daar is het wat kort door de bocht geformuleerd en niet echt onderbouwd. Als voorbeeld: Een burn-out gaat altijd over werk. Is dat zo? vraag ik mij af.
Ook het goedbedoelde advies ‘Heeft iemand iets traumatisch op het werk meegemaakt, verwijs hem dan altijd door naar de huisarts of een erkende specialist uit je eigen netwerk bevat mijns inziens iets te veel absoluutheden. Waarom de woorden ‘altijd’ en ‘doorverwijzen in je eigen netwerk’ gekozen?
Maar al met al is De manager als medicijn een makkelijk leesbaar boek met voldoende praktische handvatten om mee aan de slag te gaan. Heel erg handig zijn de gesprekssjablonen die je kunt downloaden op www.bureaubeterwerken.nl.
Tot slot: Zijderveld geeft zelf aan dat het voorkómen van een burn-out beter is dan het herstellen van een burn-out. Zijn volgende boek zal daar dan ook over gaan. We zijn benieuwd!