Op de stoel

CHRISTEL DECKERS

Christel Deckers is sinds 14 juni het eerste NBA-bestuurslid zonder accountantstitel. Voorzitter Marco de Vegte is ‘trots’ met deze eerste benoeming van een niet-accountant. “Ik ben ook trots dat de NBA de moed had mij te benoemen”, aldus Deckers. “Ik wil met mijn kennis, kunde en ervaring de Accountant 3.0 samen verder vormgeven. Net als in mijn overige bestuursfuncties zal ik dat doen met veel enthousiasme.”

Op de stoel - Christel Deckers

TEKST: ADRIE BOXMEER BEELD: MICHEL TER WOLBEEK

Hoe bent u bij de NBA terechtgekomen?
“Ik zag de vacature en heb enkele accountants die ik ken gevraagd: wat gaat goed en wat kan beter bij de NBA en zie je mij hieraan een zinnige bijdrage leveren? Ik heb overigens wel ervaringen met accountants door mijn werk als ondernemer, bestuurder en als voorzitter van audit committees bij raden van commissarissen. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd.”

Wat voor beeld heeft u van het vak?
“Ik denk dat accountants met de schat aan informatie die ze door hun werk verkrijgen veel meer kunnen doen dan ze tot nu toe doen. Stel, ondernemer A heeft een probleem. De accountant kan hem dan in contact brengen met ondernemer B, die wellicht een oplossing weet. De accountant kan behalve diegene die de jaarrekening opstelt, ook een inspirerende gesprekspartner zijn in goede en slechte tijden.”

Is de NBA op de goede weg?
“Er worden goede stappen gezet. Belangrijk is dat er een omgeving wordt gecreëerd waarin mensen open en eerlijk over fouten kunnen praten, zonder dat ze daar direct op worden afgerekend. Een mooi initiatief is Clubhouse op de dinsdagavond. Daar praten jonge accountants heel laag#drempelig over hun vak en alles wat hen bezig houdt, met live muziek van eigen hand.”

Wat wilt u bereiken in de vier jaar als bestuurslid?
“Ik ben benoemd vanwege mijn kennis over het mkb, digitalisering, hrm en governance. Daarom vind ik het belangrijk dat de NBA mede door mijn inzet verdere stappen op deze terreinen maakt. Verder vind ik het belangrijk dat de leden mij weten te vinden; in termen van zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn.”

Hoe ziet u de toekomst van het vak?
“De accountancy moet oppassen dat haar niet hetzelfde overkomt als het onderwijs. Daar wordt alles wat ouders of de samenleving niet kunnen oplossen op het bordje van de docenten gelegd. Zo moet het niet gaan met de accountant. Daarom moet de accountancy reële verwachtingen communiceren. Zoals: de accountant is er niet primair om fraude op te sporen. Op die manier voorkom je dat je vanuit de maatschappij een ver#zoek krijgt om iets te doen wat je eigenlijk niet kunt. Want dan ben je eigenlijk al te laat, dan sta je al met 2-0 achter.”

Wat doet Christel Deckers als ze niet aan het werk is?
“Ik speel saxofoon in de big band van het Amsterdam UMC. Ondanks dat ik er allang niet meer werk, doe ik dat nog steeds. Dat is heel leuk. Zo hebben we de kinderen in het Emma Kinder#ziekenhuis gevraagd naar hun muzikale voorkeur. Daar hebben we een cd van gemaakt, gefinancierd door crowdfunding. De opbrengst is voor het EKZ. Verder loop ik hard, ook voor een goed doel. We stoppen voor elke gelopen kilometer geld in een pot. De afstanden variëren van lang tot langer, tot zestig kilometer. Hardlopen is voor mij een meditatief moment: zonder telefoon, onderweg los je alle problemen op. Als je thuiskomt is de oplossing helaas vaak een stuk minder geniaal, haha. Maar het feit dat je dit kunt doen, je hoofd leeg maken, is prachtig.”

CV

Christel Deckers (1961) werkt sinds 1991 als interim bestuurder, toezichthouder en consultant veelal in het publieke domein. Zij is gespecialiseerd in complexe veranderprocessen en governance vraagstukken. Na doctoraalstudies Slavistiek en spraaktechnologie, bedrijfskunde en haar Master of Change Management in Engeland promoveerde ze in 2000 aan de Business School of Economics. Naast haar werk als interim bestuurder is zij sinds 2006 lid van diverse raden van toezicht, onder meer van ASKO (primair onderwijs), Maxima Medisch Centrum en het Trimbos Instituut.