Boek recensie ‘Always ready’

, ,
Always ready - Martin Hersman

Wat kunnen professionals leren van een topsporter? In ‘Always ready’ laat voormalig olympisch schaatser Martin Hersman zien hoe je fysieke én mentale veerkracht ontwikkelt – niet om altijd ‘aan’ te staan, maar om bewust te pieken wanneer het ertoe doet

Always ready – ‘Neem de tijd om dit boek te lezen’

Martin Hersman was topsporter – olympisch schaatser, om precies te zijn. Tegenwoordig is hij actief als spreker, trainer en coach. Zijn boek Always ready laat meteen al zien: altijd klaar zijn, betekent níét dat je altijd ‘aan’ moet staan. Een wijze les, niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen – elke dag opnieuw.

Topsporters pieken op het juiste moment, en dat is dus nadrukkelijk niet élke dag. Dat een topsporter zijn inzichten toepast op het bedrijfsleven is niet nieuw – velen gingen Hersman voor. Wat maakt dít boek dan de moeite waard?

Hersman laat overtuigend zien dat goed presteren – in sport én werk – vraagt om een goede fysieke én mentale gezondheid. Bij topsporters zit het met die fysieke component meestal wel goed, en ook op mentaal vlak is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor training en ondersteuning.

Gewone mensen

Maar hoe zit dat bij ons, in het dagelijks leven? Om goed te kunnen én te blijven functioneren, moeten we ook als ‘gewone’ mensen actief aandacht besteden aan lichaam én geest. Dat is de kern van Hersmans betoog.

Over mijn fysieke gesteldheid maak ik me niet zo’n zorgen. Hersman gebruikt onder andere de VO2max-tabel om je conditie te duiden. Met mijn score van 42 val ik in de categorie ‘uitstekend’ – leeftijd 13-19 jaar – en daar ben ik op mijn 63e best een beetje trots op.

Maar hoe zit het met mijn mentale gesteldheid? Ben ik proactief of reactief in mijn werk? Ben ik écht aanwezig bij mijn gezin, of zit ik op mijn telefoon? Hoe staat het met mijn aandachtsboog, mijn inspanningscirkels? Op dat vlak heb ik, zo realiseer ik me tijdens het lezen, nog wel wat te winnen.

Hoewel ik de meldingen op mijn telefoon heb uitgeschakeld, beantwoord ik nog steeds elke dag al mijn berichten en mails. En ja, het voelt als een sport om mijn inbox dagelijks leeg te krijgen. En ik geef toe: ook ik zit soms op mijn telefoon tijdens het eten…

Wil je daar verandering in aanbrengen? Wil je meer regie over je werk en tijd, en bewuster in contact staan met de mensen om je heen? Dan biedt Always ready een reeks praktische handvatten.

Gezond in balans

Het eerste deel richt zich op je fysieke gezondheid, met tips als wandelen of burpees doen – zelfs op kantoor, dankzij de komst van stretchbroeken . In het tweede deel draait het om je mentale balans. Hersman stelt confronterende vragen, zoals: ‘Ik werk vaak in de avonden en het weekend’ – met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ als antwoordmogelijkheid. Zijn reflectie: als je dit vaak met ‘ja’ beantwoordt, ben je misschien niet geschikt voor de functie die je hebt. Zowaar iets om even bij stil te staan.

Elk hoofdstuk sluit af met ‘Meer weten? Actie!’, zoals: zet je notificaties uit, maak een strategie voor het behandelen van e-mail en plan blokken van ongestoorde focus. Hersman raadt Atomic Habits van James Clear aan als verdiepende leestip, en geeft als praktische doe-tip: pak je telefoon pas 60 minuten na het opstaan.

Mijn advies? Koop Always ready – en neem de tijd, kalmte en rust om het echt te lézen. Dat heb ik ook gedaan, in een heerlijk zonnetje.