Boek recensie ‘Tijd tekort – Tijd genoeg’
Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg en doet onderzoek naar de relatie tussen hersen en gedrag. Ze is onder andere bekend van ‘Het maakbare brein’. Ik las haar boek ‘Tijd tekort/tijd genoeg’… want ja, ik wil graag tijd genoeg hebben.
Tijd tekort/tijd genoeg – ‘Aanrader’
In Tijd tekort/tijd genoeg deelt Sitskoorn verhelderende inzichten en praktische tips. Ze helpen je van ‘tijd tekort’ naar ‘tijd genoeg’. Daardoor wordt je leven gelukkiger en gezonder. Toen ik het uithad verzuchtte ik: waarom heb ik dit niet eerder geweten?’
Soorten tijd
Sitskoorn onderscheidt in Tijd tekort/tijd genoeg objectieve en subjectieve tijd. Objectieve tijd is kloktijd ofwel externe tijd. Gewoon het cijfer dat de klok aangeeft. Deze vorm van tijd is objectief en onafhankelijk van culturen. Subjectieve tijd daarentegen is de tijd die we koppelen aan onze interne klok, onze herinneringen, onze wensen, wat we kunnen en moeten doen. Sitskoorn maakt het verschil heel duidelijk met deze prachtige zin: ‘We leven in de tijd en de tijd leeft ook in ons. Dat eerste heet objectieve tijd en het tweede noemen we subjectieve tijd.’
Tijdarmoede
De mensen die tijd tekort komen ervaren ‘tijdarmoede’ of ‘tijdhonger’, ‘tijdschaarste’, ‘tijdstress’ of ‘tijdsdruk’. Dat brengt stress met zich mee voor de persoon zelf en zijn/haar werk/privé -omgeving. Die stress heeft vervolgens effect op ons fysieke en mentale welzijn. In het boek vinden we een test om te onderzoeken of je lijdt aan tijdstress. Mocht de conclusie van die test zijn dat je aan tijdarmoede lijdt, dan is het tijd om daar wat aan te gaan doen.
Tips
Sitskoorn geeft een tiental tips om tijdproblemen aan te pakken. Ik pak de leukste tip er even uit: het maken van een ‘to-don’t lijst. Je besluit iets niet te doen of ergens niet aan te beginnen, simpelweg omdat het niet bij je doelen past. Dat zal in het begin energie kosten, omdat je je hiervoor actief moet inzetten. Alle begin is moeilijk, maar bedenk dat als je iets vaker niet doet, het een automatisme wordt. De tijd en energie die je bespaart, houd je dan over voor de dingen die je wél wil doen!
Ik sluit deze recensie af met de voor mij belangrijkste tip: Sitskoorn schrijft: ‘besef dat ik je van alles kan uitleggen, dat je dit allemaal kunt begrijpen, maar dat dit niet voldoende is. Als je wilt dat er iets verandert, dan zul je ook iets moeten dóen. Anders verandert er niets.’ Voor de andere tests en tips raad ik je aan zelf Tijd tekort/tijd genoeg aan te schaffen, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je graag doet.