Boek recensie ‘Toegepaste Artificiële Intelligentie, data en TensorFlow’

Toegepaste Artificiële Intelligentie, data en TensorFlow - Krijn Hoogendorp

Vaak wordt gesteld dat eindverantwoordelijken in organisaties, zoals bestuurders en ook toezichthouders, te weinig verstand hebben van nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld artificial intelligence (AI) en wat je er allemaal mee kan. Zodoende kan het zijn dat je organisatie kansen mist en risico’s onvoldoende tijdig in het vizier heeft.

Toegepaste artificiële intelligentie, data en Tensorflow – ‘Mooi en handig’.

Wat de risico’s van AI zijn lezen we dagelijks in de krant. Neem bijvoorbeeld alleen al de toeslagenaffaire. Maar naast die risico’s – en de ongewenste uitwassen van het onzorgvuldig gebruiken van AI – biedt AI ook kansen en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van een bijdrage aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt en andere toepassingen, zoals een zelfrijdende auto.

Hoe ga je er zorgvuldig mee om?

Wie iets zinnigs over wil zeggen over de vraag hoe je er zorgvuldig mee omgaat, moet wel weten waar zij/hij over praat. Je laten bijscholen is dan een van de mogelijkheden. Maar je kunt je natuurlijk ook op het onderwerp inlezen. Ik doe dat onder meer door het lezen van Toegepaste artificiële intelligentie, data en Tensorflow van Krijn Hoogendorp. Hoogendorp schrijft vaker over AI, is ook auteur van Rasperry Pi en het Internet of Things. Daarnaast is hij docent aan het ROC Amsterdam. Hij heeft er dus verstand van.

In het boek werkt Hoogendorp tien onderwerpen uit, en dat is weergegeven in twaalf hoofdstukken. Ik noem de belangrijkste: Begrip van de maatschappelijke relevantie van AI (positief en negatief); Basiskennis over de ontwikkeling van AI; Expertsystemen; Machine learning-modellen en Neurale netwerken. Ook staat Hoogendorp stil bij het zelf maken van eenvoudige AI-applicaties, zodat je weet wat erbij komt kijken.

Ontwikkelomgeving

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met heldere definities van de besproken begrippen en met zogenaamde ‘test je kennis’ vragen. Een mooie en waardevolle aanvulling is de digitale leer- en ontwikkelomgeving. Daarin kun je meteen zelf aan de slag aan de hand van heldere opdrachten die stapsgewijs worden uitgebouwd. En al lerend bouw je zo je eerste AI-toepassing!

Trots

Dat is misschien niet meteen iets wat je als eindverantwoordelijke van een organisatie voor ogen staat bij het lezen van dit boek, maar ik kan je verzekeren dat ik toch enige trots voelde toen ik mijn AI-model voor het herkennen van mijn saxofoon (het is een saxofoon en geen auto) werkend had.

Toegepaste artificiële intelligentie, data en Tensorflow is een mooi en handig boek om de basisbegrippen van AI uitgelegd te krijgen. De digitale leeromgeving met bijbehorende software maakt het een mooi starterspakket voor de beginnende AI’er en eenieder die er meer vanaf wil weten!