Boek recensie ‘Non-Invasive Data Governance.’
Kies jij de weg van de minste weerstand en het grootste succes? Dat staat te lezen op het omslag van Non-Invasive Data Governance. Het lijkt te mooi om waar te zijn.
Het eerste dat opvalt aan dit boek is dat het vanuit het Amerikaans vertaald is met hier en daar wat fouten. Bijvoorbeeld het gebruik van het woordje ‘hun’ in de zinsnede ‘vraag hun’. Ook de Amerikaanse losse stijl van formuleren valt op. Dat maakt het boek makkelijk leesbaar, maar doet ook erg on-Nederlands aan. De oorspronkelijke auteur is Robert Seiner en het boek is vertaald door Ronald Kok van Scamander, de Data Liberation Company.
Hoewel ik zelf werkzaam ben in het toezicht, heeft dit boek ook vanuit dat perspectief een meerwaarde. Het neemt ons mee in de wereld van ‘het nieuwe goud’; de data van je organisatie.
Non-Invasive Data Governance is een werkboek. De auteur legt achtereenvolgens uit wat non-invasive data governance is en wat de business value daarvan is. Vervolgens geeft hij ons voorbeelden van een programma om data governance goed in te richten en reikt hij ons een aantal tools aan voor verantwoord onderhoud en beheer.
Een pluspunt van dit boek is dat elk hoofdstuk wordt afgesloten met zogenaamde kernpunten: een beknopte samenvatting van het desbetreffende hoofdstuk in bullets gepresenteerd.
Ook de vraag die hij aan ons als lezers stelt: ‘Wat kan er nu niet’, is waardevol voor toezichthouders, om zicht te krijgen op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebruik van (al dan niet) beschikbare data.
De handige matrices voor data, activiteiten en communicatie zijn als tools te gebruiken bij de inrichting van non-invasive data governance.
Ik vermoed dat de auteur in zijn loopbaan negatieve ervaringen heeft opgedaan, of beter gesteld heeft opgelopen met disruptieve activiteiten in zijn werkomgeving. De nadruk op non-invasive (in de zin van geleidelijkheid) ligt er mijns inziens te dik bovenop. Soms maken zachte heelmeesters stinkende wonden en is het beter de pleister met een ferme ruk los te trekken.
Maar al met al is non-invasive data governance dus een boek met meerwaarde. De term data-verloskundige neem ik verder graag mee naar mijn wereld in de zorg.