Boek recensie ‘Komt een paard in de boardroom’

, ,
Komt een paard in de boardroom

Komt een paard in de boardroom is voor zoveel meer doelgroepen dan alleen leidinggevenden een aanrader. Ook diegene die leiding ontvangen kunnen hier hun voordeel mee doen of diegene die overwegen of leidinggeven iets voor hen is.

In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik geen paardenmeisje ben en dat ook niet ambieer. Alle metaforen hebben zo zijn voors en tegens, zo ook deze metafoor met paarden. Paarden kunnen immers niet lezen en schrijven en zijn in die zin niet vergelijkbaar met ons mensen; laat staan dat ‘ze beter communiceren dan wij’ zoals de schrijfsters ons willen doen geloven. Toch trekt het enthousiasme en sprekende voorbeelden, niet alleen van de schrijfsters in hun rol als coaches maar ook de ervaringen en resultaten van de coachees mij over de streep.

Wie wil immers niet ‘beter contact leggen met jezelf en je innerlijke wereld’? Hierover gaat deel een van dit boek. Om vervolgens in deel twee aandacht te besteden aan ‘het connecteren met de ander’. En ten slotte, zo vertellen de paarden in het derde deel van dit boek, hoe breng en houd je de ander in beweging?

Om vorm én inhoud te geven aan je leiderschap zijn drie zaken belangrijk. Ten eerste in verbinding zijn met jezelf; ten tweede kun je pas verbinding maken met de ander als je in verbinding bent met jezelf en tenslotte kun je de ander (lees de organisatie waaraan je leiding geeft) pas in beweging krijgen als je de eerste twee zaken op orde hebt.

Dit boek is voor zoveel meer doelgroepen dan alleen leidinggevenden een aanrader. Ook diegene die leiding ontvangen kunnen hier hun voordeel mee doen of diegene die overwegen of leidinggeven iets voor hen is.

De twee auteurs, Annemieken Van Beepingen en Nadja Talpaert weten waar ze over schrijven. Vanuit hun expertise op het gebied van coaching gecombineerd met hun ervaringen met paarden, brengen ze vanuit paarden perspectief de toepassingen helder voor het voetlicht.
Een bijzondere term die mij na het lezen van dit boek is bijgebleven en die ik graag met jullie deel is ‘emotioneel heldendom’: dat gun ik iedereen en ligt met het lezen van dit boek voor eenieder binnen handbereik.

Kortom: Als je je over de eerste hindernis heen weet te zetten; namelijk dat het vertelperspectief vanuit de paarden is opgeschreven en dat de beide schrijfsters door de paarden als vertalers worden aangeduid, dan is het een boek waar je zowel zakelijk als ook privé je voordeel mee kunt doen.