Boek recensie ‘Jaarboek Corporate Governance 2019-2020’
Dit is alweer de 9e editie van het Jaarboek Corporate Governance 2019-2020 onder redactie van onder meer professor doctor Mijntje Lückerath-Rovers. Er zijn wijzigingen in de samenstelling van de redactie, maar de expertises blijven steeds vertegenwoordigd.
In dertien hoofdstukken beschrijven evenzoveel experts niet alleen de huidige situatie van corporate governance, maar ze kijken ook vooruit. Dat doen ze op meerdere thema’s, zoals ‘het effectief meten van duurzame waardecreatie’, door onder andere Barend van Bergen en ‘het gebruik van algoritmen bij besluitvorming’, door Sander Klous en Frank van Praat. Een aantal thema’s is in eerdere jaarboeken ook aan de orde gesteld maar kent in deze editie andere auteurs en een bredere invalshoek; zoals bijvoorbeeld de hoofdstukken over langetermijnwaardecreatie.
Andere belangrijke thema’s die aan de orde komen zijn: algoritmen en besluitvorming, digitalisering, CEO benoemingen, pensioenfondsen en tenslotte governance bij staatsdeelnemingen. Het aantal beschreven onderwerpen is zeer breed: van lange termijn waardecreatie tot en met een specifieke casus over governance bij staatsdeelnemingen: Air France-KLM.
Soms schrijven de auteurs vanuit hun eigen ervaring als commissaris, dan weer louter vanuit de rol van expert. Hier en daar is de materie aangevuld met (kleine) onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het onderzoek van EY uit 2016: ‘Accounting and Reporting for Long-Term Value’, over aspecten die voor een organisatie over de lange termijn van belang zijn.
Dit jaarboek richt zich, net als in voorgaande jaren, niet specifiek op één type organisatie of branche, maar benadert governance in de breedste zin: van Ngo’s tot multinationals.
Het is allemaal helder verwoord met mooie verwijzingen naar wetboeken en andere relevante onderzoeken en bijbehorende literatuur. Daarnaast wordt in heldere taal beschreven wat de huidige situatie in governanceland is en waarnaartoe deze zich ontwikkelt. Hoe kan de toekomst eruit komen te zien en wat wordt er dan verwacht van bestuurders en commissarissen? De auteurs geven heel concreet aan hoe het beter moet en kan nu én in de toekomst.
Als CEO maar ook als commissaris kun je meteen aan de slag met het beschreven meetinstrument EPIC en het gepresenteerde framework voor een systematische en consistente inventarisatie van de aspecten die voor een organisatie op lange termijn van belang zijn.
De meerwaarde van dit boek ligt in: het brede spectrum aan onderwerpen, auteurs zijn ervaren commissarissen en experts in hun vakgebied en het boek biedt concrete handvatten om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het thema langetermijnwaardecreatie.
Mijn vraag aan jullie luidt: wat is jullie toegevoegde waarde als CEO of commissaris voor de lange termijn?
Ten slotte: indien je de inhoudsopgaves van alle negen jaarboeken op een rijtje zet dan geeft dit een mooi doorkijkje in de ontwikkeling en professionalisering van governance. Ik hoop dat er nog velen mogen volgen omdat governance nooit af is!