Boek recensie ‘Atlas van de financiële wereld’
Er zijn atlassen van landen, lichamen en zelfs van de ziel – maar een atlas van de financiële wereld bestond nog niet. In Atlas van de financiële wereld brengt Dariusz Wójcik geldstromen, markten en economische geschiedenis letterlijk in kaart. In haar recensie deelt Christel Deckers haar enthousiasme.
Atlas van de financiële wereld – ‘Uitermate creatief’
Atlas van de financiële wereld is zo’n boek waarvan je zegt: ‘Fijn dat het er is – en eigenlijk raar dat het er niet al veel eerder was.’ We hebben geografische atlassen, een atlas van het menselijk lichaam, zelfs een atlas van de ziel – en nu dus eindelijk een atlas van de mondiale financiële wereld.
Rode draad
Ik begin mijn recensie met een raadsel: wat is de rode draad tussen mijn functies als (interim)bestuurder, voorzitter van een auditcommissie, lid van een raad van commissarissen en zelfstandig ondernemer? Inderdaad: financiën. En dan bedoel ik het kunnen volgen van geldstromen – van inkomsten tot uitgaven, zowel binnen als buiten je organisatie.
Atlas van de financiële wereld brengt de mondiale geschiedenis van het geld letterlijk in kaart – met geografische kaarten, aangevuld met heldere teksten, foto’s en tabellen.
Geld gedemystificeerd
Het boek is opgebouwd uit acht hoofdstukken: geschiedenis en geografie, activa en markten, beleggers en beleggingen, bemiddeling en technologie, steden en centra, bubbels en crises, regulering en bestuur, en maatschappij en milieu. Het wordt voorafgegaan door een inleiding waarin geld wordt ‘gedemystificeerd’. Elk hoofdstuk opent met een treffende spreuk; zo luidt de spreuk bij hoofdstuk 1: ‘Als alle economen achter elkaar zouden worden gelegd, zouden ze nooit tot een conclusie komen’ (George Bernard Shaw).
Het is een indrukwekkend boekwerk waaraan veel mensen hebben meegewerkt. Geen leesboek dat je in een middag op de bank even uitleest – daarvoor is het te groot, te zwaar en te rijk aan informatie.
Infrastructuurmonopoly
Wat is het dan wel? Een uitermate creatief boek. Neem bijvoorbeeld het hoofdstuk waarin ‘Infrastructuurmonopoly’ wordt geïntroduceerd: geïnspireerd op het bekende bordspel visualiseert de auteur hoe de financiering van infrastructuur werkt, waarbij investeerders en belastingbetalers de dobbelstenen gooien.
Of neem de intrigerende vraag: waar verkoop je het best je kunst? Het antwoord laat ik hier in het midden.
Een ander zeer actueel én voor ieder relevant onderwerp is pensioen – ongeacht je leeftijd absoluut de moeite waard om je in te verdiepen.
Hoe gebruik je zo’n boek? Mijn advies: kies een onderwerp dat je interesseert en verdiep je daarin. Zelf koos ik bijvoorbeeld voor ‘Zo beroof je een bank’. De dieven in kwestie stalen 81 miljoen dollar! En in dat licht is de aanschaf van dit boek een koopje: € 39,90.